1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. 60 години трактори Valtra

60 години трактори Valtra

Те са прочути по целия свят със своята скандинавска надеждност и здравина

60-годишен юбилей празнува през тази година световната марка Valtra. Макар и на тази достопочтена възраст, брандът, превърнал се в една от емблемите на скандинавската страна, категорично не мисли за „пенсиониране” – напротив, гледа на бъдещето с ентусиазъм и оптимизъм. Днес Valtra е водещ производител на трактори в скандинавските страни и втората най-популярната марка в Латинска Америка. Общо 21 000 машини са били произведени през миналата година в заводите във Финландия и Бразилия.

Как се стигна дотук?

 Историята накратко

Производството на тракторите Valtra (Valmet) започва след Втората световна война. Оръжейни фабрики и заводи за самолетни двигатели в Турула и Линавуори са преустроени за производство на селскостопански машини. Икономиката на следвоенна Европа изпитва огромен глад за такава техника. Първият трактор Valmet 15 е завършен през 1951 година.

Не са изминали и десет години и Valmet основава и тракторния завод в Моги дас Крузес в Бразилия. Декември 1960 г. става рожденият месец на първите пет трактора Valmet 360 D. Компанията доказа, че смелото и рисковано решение за създаване на фабрика на другия край на света, е било правилно: днес Valmet do Brasil е ядрото на марката Valtra.

Следващото стъпало към световния успех е през 1979 г.: Valmet купува производството на трактори на шведския гигант Volvo BM. Корените на Volvo BM и неговите предшественици Bolinder и Munktell са залегнали дълбоко в историята на шведската индустрия: Теофрон Мунктел основава работилница за машини в Ескилстуна през далечната 1832 година. Първият трактор на шведския производител идва на бял свят през 1913 година. Valmet и Volvo BM обединяват усилията си през 1978 г. и първата съвместно създадена серия машини Volvo BM Valmet 05 става факт през 1982 година.

Днес

Valtra е част от голямото семейство на AGCO. Компанията е основана през 1990 г. в Дулут, Джорджия, САЩ и предлага пълна гама от трактори, комбайни, земеделски инструменти, пръскачки, прикачно оборудване и оригинални резервни части за всички тях. Продуктите на AGCO се продават под световноизвестните марки Challenger®, Fendt®, Massey Ferguson® и Valtra®. Те са добре известни в над 140 страни в целия свят, където ги разпространяват над 3000 независими дилъри и дистрибутори. AGCO предлага и финансови услуги чрез AGCO Finance. През 2009 г. нетните продажби на AGCO достигат внушителнта цифра от 6,6 милиарда долара.

Фабриката за двигатели AGCO Sisu Power в Линавуори е тясно свързана с историята на Valtra. Открай време тракторите Valtra, произведени в Суолахти, са оборудвани с двигатели AGCO Sisu Power, или тези на неговите предшественици Sisu Diesel и Valmet Diesel. Днес двигателите на AGCO Sisu Power се произвеждат в различни фабрики по света и можете да ги видите под предния капак на тракторите Valtra и на много други машини, създадени да работят офроуд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.